U trendu

Budimpešta: Migranti ponovo na stanici, vozovi ne idu

Na stotine migranta ponovo je jutros „preplavilo“ železničku stanicu Keleti u Budimpešti posle povlačenja policije koja im je prethodne noći naložila da se premeste u podzemni prolaz, ili posebno određenu tranzitnu zonu.

Rojters je javio da na stanici vlada haos, pošto migranti, od kojih mnogi sa decom uz veliko guranje, pokušavaju da uđu u voz i na vrata i kroz prozore.

Međutim, njihove nade da će taj voz krenuti razbila je železnica Mađarske, saopštivši da se nijedan voz iz bezbednosnih razloga neće uputiti za zapadnu Evropu.

AFP izveštava da je glavni ulaz stanice otvoren nešto posle osam sati i da je jedan deo od oko 2.000 migranata odmah krenuo da ulazi u voz.

Migranti po nalogu policije napustili trg u Budimpešti

Mađarska policija je zatražila sinoć od migranat da isprazne trg ispred železničke stanice Keleti u Budimpešti i da se premeste u podzemni prolaz ili posebno određenu tranzitnu zonu, javio je tv kanal M1.

Kako je ovaj kanal izvestio, oni su to i poslušali i više ne uzvikuju parole kao ranije, prenosi agencija MTI.

Stotine izbeglica juče je protestovalo ispred glavne železničke stanice u Budimpešti, Keleti, dok su se na trg ispred stanice poređali pripadnici mađarske interventne policije.

Juče ujutru je između 100 i 150 migranata protestovalo ispred stanice Keleti, dok je mađarska policija sprečila oko 2.000 migranata da se ukrcaju na vozove koji saobraćaju prema Austriji i Nemačkoj, izveštava reporter AFP sa lica mesta.

U međuvremenu, u Budimpešti je sinoć održan skup podrške migrantima, a protiv planiranih izmena mađarske vlade kada je reč o politici prema migrantima, javila je MTI.

Istovremeno, u blizini stanice u mestu Roske, radikalni nacionalistički Jobik održao je, takođe, demonstracije, na kojima je zatraženo da južne granice Mađarske budu „hermetički“ zatvorene kako bi se sprečio priliv ilegalnih ulazaka u zemlju, što bi moglo dovesti do humanitarne katastrofe, navodi MTI.

Lider Jobika Gabor Vona rekao je da će njegova stranka obezbediti dvotrećinsku većinu u parlamentu potrebnu da njihov predlog bude izglasan kao zakon.

Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata.

Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

Pročitajte još i:

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.