Mihajlovićeva: Uz Zvezdu, svima nam je mesto u ligi boraca

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je da Srbija ovogodišnju svetsku kampanju protiv rodno zasnovanog nasilja završava sa stadiona Crvene zvezde, sa utakmice Lige šampiona, porukom „Stop nasilju nad ženama“.

Želja je, kako navodi u saopštenju za medije, da se desetine hiljada navijača na Marakani, ali i više miliona televizijskih gledalaca u Srbiji, Evropi i svetu „zajedno sa nama uključi u tu borbu, jer samo ujedinjeni možemo da rešavamo ovaj ogroman problem svakog društva“.

„Sjajno je što smo ove godine kroz Ligu šampiona iz Srbije mogli da pošaljemo poruku Evropi i svetu da je nasilje nad ženama nedopustivo. Pozivam vas sve da se uključite u borbu protiv ove pošasti, jer nasilje nije privatna stvar – te žene su nečije majke, bake, sestre, ćerke. I možda ne igramo svi u Ligi šampiona, ali svi možemo da budemo u timu odgovornih građana i građanki, boraca za ravnopravno i nenasilno društvo“, rekla je Mihajlovićeva.
Kampanju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Fudbalskog kluba Crvena zvezda podržala je i Agencija Ujedninjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).
„Fudbalske utakmice, a posebno ovako prestižna takmičenja sa više miliona gledalaca, sjajna su prilika da pošaljemo jednu ovako važnu poruku. Posebno smo zahvalni Crvenoj zvezdi, koja je prepoznala važnost hitne i zajedničke akcije protiv nasilja prema ženama. Voleli bismo da se i ostali klubovi priključe i da se transparenti ‘Stop nasilju nad ženama’ prošire po svim stadionima i takmičenjima na svetu, baš kao i globalni pokret #MeToo (I ja takođe)“, rekla je Milana Rikanović, šefica kancelarije UN Women u Srbiji.
Fudbalski klub Crvena zvezda prvi se priključio društveno-odgovornoj kampanji protiv nasilja nad ženama.
„Želimo jasno da stavimo do znanja da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i da se ne sme tolerisati. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost čini velike napore da se taj problem suzbije i Crvena zvezda pomaže u tome“, izjavio je Svetozar Mijailović, predsednik kluba.
Na utakmici Lige šampiona protiv Pari Sen Žermena, 11. decembra u Beogradu, na istočnoj tribini stadiona „Rajko Mitić“ biće postavljen transparent „Stop violence against women“, dug 17 metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.