U trendu

Mikisa Teodorakis biće sahranjen u četvrtak na Kritu

ATINA – Grčki kompozitor Mikis Teodorakis biće sahranjen 9. septembra u Hanji na Kritu, pored svojih roditelja i brata, što je i bila njegova želja, saopštila je u nedelju Komunistička partija Grčke.

Oko mesta sahrane Teodorakisa, koji je preminuo 2. septembra, izbio je porodični spor. Njegova kćerka je rekla da će Teodorakis biti sahranjen u selu Vrahati, blizu Korinta, gde je imao kuću, ali je njegov sin saopštio da će porodica poštovati želju kompozitora, prenosi AP.

Teodorakis je napisao pismo gradonačelniku Hanije 2013. godine, u kojem je naveo da želi da bude sahranjen na groblju u mestu Galatasu, zapadno od Hanije, odakle potiče njegov otac.

Prema navodima političkog biroa Komunističke partije Grčke, telo Teodorakisa biće od ponedeljka izloženo u Metropolitanskoj katedrali u Atini, a „oproštajna ceremonija“ biće održana u sredu popodne.

Kasnije tog dana, telo grčkog kompozitora biće prebačeno avionom na Krit, prenosi AP.

Opelo i sahrana biće održani u četvrtak.

Teodorakis je iza sebe je ostavio izuzetno bogatu umetničku zaostavštinu, a među muzikom koju je radio za brojne svetske filmove nalazi se i jugoslovenski ratni spektakl „Sutjeska“, dok je 1999. godine javno iskazao protivljenje NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju i Srbiju.

Teodorakisov opus obuhvata brojne simfonije, opere, balete, kantate i oratorijume, za koje je nadahnuće crpeo često iz grčke narodne muzike, a u svetu je ostao poznat po komponovanju za filmove kao što su „Z“ (1969) i „Serpiko“ (1973), dok je možda najprepoznatljivija ostala čuvena tema „Grka Zorbe“ (1964), u kome je ikoničnu ulogu i ples odigrao Entoni Kvin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.