U trendu

Miladinovićeva u Danskoj razgovarala o digitalnoj strategiji

KOPENHAGEN – Specijalni izvestilac parlamentarne skupštine (PS) OEBS-a za digitalnu agendu Stefana Miladinović boravila je u poseti Danskoj od 20. do 22. januara kako bi istražila i proučila digitalnu strategiju i akcione planove te zemlje.

Miladinovićeva, koja je šef Stalne delegacije skupštine Srbije u PS OEBS sastala se Kristofom Agardom, portparolom svoje Liberalne partije o IT i telekomunikacijama u danskom parlamentu, kao i sa zvaničnicima iz Danske agencije za digitalizaciju, Konfederacije danske industrije, administracije gradske skupštine Kopenhagena i danskog parlamenta, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

Razgovori su bili fokusirani na digitalni put Danske tokom poslednjih decenija i napora da se građanima obezbede efikasnija digitalna rešenja i usluge.

Zvaničnici su istakli digitalne strategije koje sprovode vlada, lokalna administracija i privatni sektor.

Razgovaralo se i o budućim izazovima, posebno digitalnoj bezbednosti, zaštiti podataka i potrebe da se očuva rašireno poverenje u javni sektor.

„Danska je i dalje predvodnik u digitalizaciji i predstavlja uzor ostalim zemljama“, rekla je Miladinovićeva.

Ona je navela da iako moramo ostati svesni potencijalnih pretnji i nastaviti sa naporima na jačanju naših zajedničkih napora za ublažavanje bezbednosnih rizika, jasno je da digitalna transformacija ima pozitivan uticaj ne samo na poslovanje i trgovinu, već i na pojedinca i društvo u celini.

„Danska nas uči da je digitalizacija neizbežna i ja želim da nastavim da radim na olakšanju saradnje i razgovorima između parlamentaraca koji su međunarodno fokusirani na povećanje svesti i razmenu informacija“, izjavila je Miladinovićeva.

Ona je imala i bilateralne susrete sa generalnim sekretarom PS OEBS-a Robertom Montelom i ambasadorkom Srbije u Danskoj Jasminom Mitrović-Marić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.