U trendu

Milanović i Pupovac danas odvojeno u Vukovaru

ZGREB/VUKOVAR – Dan uoči sutrašnjeg centralnog obeležavanja Dana sećanja na vukovarsku žrtvu 1991., predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj odaće poštu svim nestalim i ubijenim Vukovarčanima iz 1991. kao i ubijenima na Ovčari i drugim stratištima.

Delegaciju će predvoditi predsednik Srpskog narodnog vijeca (SNV) i poslanik Milorad Pupovac, a vence će kao prethodnih godina položiti u Dunav, potom i na mestu masovne grobnice na Ovčari.

Paljenje sveća za sve žrtve rata previđeno je u 12 sati u vukovarskoj pravoslavnoj crkvi sv. Nikolaja, nakon cega će se predstavnici SNV obratiti novinarima.

U delegaciji SNV su bivši potpredsednik hrvatske vlade i poslanik SDŠ Boris Milošević i Marica Šeatović, ispred Udruženja porodica nestalih, ubijenih i nasilno odvedenih „Protiv zaborava“.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović takođe će danas biti u Vukovaru, gde će prisustvovati otkrivanju spomenika Kati Šoljić i sinovima.

Nakon toga će Milanović odati poštu žrtvi Vukovara polaganjem venca i paljenjem sveće kod spomen-obeležja masovne grobnice na Ovčari.

Kako je ranije najavljeno Milanović sutra neće biti na centralnom obeležavanju u Vukovaru, već će boraviit u Škabrnji.

U Škabrnji danas će biti premijer Andrej Plenković i odati poštu žrtvama polaganjem venca ispred Centralnog krsta kod Spomen obeležja za poginule u Domovinskom i ispred Spomen obeležja masovne grobnice.

Sutrašnje centralno obeležavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara počeće tradicionalno u dvorištu tamošnje bolnice, odakle će krenuti Kolona sećanja do Memorijalnog groblja.

Broj prisutnih u Vukovaru nije ograničen pandemijskim merama, kao što je to bio slučaj u protekle dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.