U trendu

Milanovic: Nisam ukrajinski neprijatelj, a ni ruski prijatel

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je sinoć da nije ni ukrajinski neprijatelj ni ruski prijatelj.

On je premijera Andreja Plenkovića optužio da se ponaša kao „ukrajinski agent“.

Milanović kaže da ne misli da je preterao s izjavama o Ukrajini, od kojih se ogradila hrvatska vlada, te da ne planira da se izvini i dodao je da se i u izveštajima EU navodi da je Ukrajina korumpirana zemlja.

„Hvala Bogu da postoje oni jer onda mi nismo najgori“, rekao je hrvatski predsednik u intervjuu za RTL.

Takođe je ocenio da se EU ponaša „neodgovorno“ prema Ukrajini.

„Nisu dobili ništa od EU, obećavane su im milijarde milijardi. I ovo što govorim ne govorim da bih nekoga uvredio. Niti sam ukrajinski neprijatelj, niti sam nekakav ruski prijatelj“, kazao je, prenosi Hina.

On je konstatovao da Ukrajina ima problem i da mora da počne da ga rešava i sa separatistima koje ni Rusija nije priznala.

„Dakle, nastaviti razgovore, ne ignorisati činjenicu da tamo postoje nekakvi pregovarači koji nisu najbolji dečki, ali i s njima treba razgovarati, a ne ići konstantno na put konfrontacije s nuklearnom i hipersoničnom silom Rusijom“, rekao je hrvatski predsednik.

Milanović je kritikovao Ukrajinu da „slavi heroje iz Drugog svetskog rata koji su masovne ubice Poljaka i Jevreja“.

„Stepan Bandera, protesti na Majdanu, koje sam nazvao nečim što je imalo apsolutno elemente državnog udara i svrgavanja legitimno izabrane vlade. Uz srčanu pomoć EU i Evropskog saveta u kojem sam ja tada sedeo i Vašingtona“, rekao je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar