U trendu

Milijarde za obnovu Nepala, Indija daje najviše novca

Nepal će dobiti milijarde dolara za obnovu od zemljotresa, najavili su danas strani donatori i agencije, od kojih je najveću donaciju, u iznosu od milijardu dolara, ponudila Indija.

Ipak, obećana količina novca nedovoljna je da bi se Nepal oporavio od dva snažna zemljotresa, u kojima je život izgubulo više od 8.800 stanovnika, a milioni ostali bez svojih domova, prenosi AP.

Najveću donaciju najavila je Indija, koja je ponudila milijardu dolara na jednodnevnoj donatroskoj konferenciji u Katmanduu.

„Nepal i Indija dele trenutke sreće i tuge. Iz tog razloga, moramo da blisko sarađujemo u slučajevima nesreće i pomognemo jedni drugima kako bi se izborili sa katastrofama“, rekla je indijska ministarka spoljnih poslova Sušma Svaraj.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji obećao je da će njegova zemlja obezbediti 483 miliona dolara za obnovu Nepala posle zemljotresa.

Japan je poručio da će obezbediti 260 miliona dolara, a Sjedinjene Američke Države ponudile su 130 miliona dolara.

Azijska razvojna banka obećala je zajam od 600 miliona dolara, a Svetska banka je ranije najavila da će Nepalu dati zajam od pola milijarde dolara.

Nepal je saopštio da će obnova od zemljotresa koštati oko 6.7 milijardi dolara.

Ministar finansija Nepala Ram Šaran Mahat objasnio je da će se zbog zemljotresa povećati trgovinski deficit zemlje, dok će rezerve strane valute ostati na odgovarajućem nivou usled povećanja priliva iz inostranstva.

On je istakao da je sasvim sigurno prihodi u tekućoj fiskalnoj godini biti za osam odsto manji od planiranih.

„Iz tog razloga tražimo od naših razvojnih partnera da popune rastući fiskalni deficit u narednih tri do pet godina“, naglasio je ministar.

U dva zemljotresa jačine 7.8 i 7.3 stepena Rihterove skale, koji su pogodili Nepal 25. aprila i 12. maja, poginula je 8.841 osoba, a oko 875.000 privatnih i vladinih struktura je uništeno, saopštio je vladin Centar za odgovor u hitnim slučajevima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar