U trendu

Milijarder Andrej Babiš položio zakletvu kao češki premijer

Milijarder Andrej Babiš položio je danas pred predsednikom Češke Milošem Zemanom zakletvu kao novi premijer pošto je njegov centristički pokret pobedio na izborima.

Babišev pokret ANO, koji je kampanju vodio obećanjem za borbu protiv korupcije, evra i prihvatanja migranata, dobio je 78 od 200 mesta u Parlamentu.

„Naš stav o migraciji je jasan“, rekao je Babiš posle polaganja zakletve i dodao da Češka treba da bude aktivnija i da predloži članicama EU i Evropskoj komisiji rešenje za nelegalne migracije „i to rešenje je borba protiv trgovaca ljudima“.

Babiš je položio zakletvu uprkos optužbama da je na prevaru izvukao dva miliona evra evropskih dotacija za svoju farmu, zbog čega nijedna druga stranka nije htela u koaliciju s ANO.

Očekuje se da će sledeće nedelje pred Zemanom, Babiševim saveznikom, položiti zakletvu i kandidati za ministre u vladi, naveo je AP.

Novi sastav vlade tek treba da dobije poverenje parlamenta. Glasanje o poverenju bi trebalo da bude 30 dana posle imenovanja i ne očekuje se pre Božića.

Babiš je rekao da planira sastanke s predstavnicima drugih stranaka kako bi dobio njihovu podršku za vladu.

Zeman je rekao da će ako, Babišova vlada ne dobije poverenje parlamenta, opet tražiti od njega da obrazuje vladu. U slučaju da ni ta vlada ne dobije poverenje, onda je na predsedavajućem donjeg doma, koji je član Babiševe stranke, da izabere premijera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.