U trendu

Mineapolis: Policijski čas posle protesta

MINEAPOLIS – U predgrađu Mineapolisa danas je uveden policijski čas nakon što je prethodnog dana policija suzavcem rasturila protest zbog pogibije jednog Afroamerikanca.

Do protesta je došlo u predgrađu Bruklin Senter, gde je nakon intervencije policije život izgubio 20-godišnji Afroamerikanac Donti Rajt.

To mesto je udaljeno oko 15 kilometara od lokacije na kojoj je prošle godine život izgubio takođe Afroamerikanac Džordž Flojd, tokom brutalne policijske intervencije.

Demonstranti su tokom protesta su uzvikivali „Pravda za Džordža Flojda“ i oštetili dva policijska vozila.

U ranijem saopštenju policije je navedeno da je Rajt rutinski zaustavljen dok je upravljao automobilom, da je tokom provere ustanovljeno da je za njim raspisana poternica.

On je, kako se navodi, nakon pokušaja hapšenja, seo u svoj automobil pokušavajući da ode sa lica mesta i tom prilikom je jedan od policajaca pucao na njega.

Mladić je ipak pobegao, ali je nedaleko od mesta incidenta udario u drugi automobil i tom prilikom preminuo, preneo je Rojters.

Gradonačelnik Bruklin Sentera proglasio je policijski čas na nivou čitavog grada do 06:00 sati ujutru, poručujući ljudima da „budu sigurni i da idu kući“.

Istovremeno, guverner države Minesota Tim Volc je rekao da „pomno prati situaciju“ i da se moli za porodicu Rajta, preneo je BBC.

U Mineapolisu se poslednjih dana oseća velika napetost, jer je u toku suđenje Deriku Šovinu, optuženom da je kao policajac na dužnosti prošle godine brutalno usmrtio Džordža Flojda (46).

Jedan broj pripadnika Nacionalne garde Minesote, koji su već angažovani na suđenju Šovinu, poslati su u Bruklin Senter. U tom predgrađu su, kako javljaju lokalni mediji, danas zatvorene sve škole, programi i aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.