U trendu

Ministar: Izmena zakona pa izbori u BiH

ZAGREB/BRISEL – Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) danas raspravljaju o Ukrajini i situaciji u Bosni i Hercegovini, a hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman kažze da „Hrvatska ne može podržati samo ‘kalendar održavanja izbora'“‘ i da, ukoliko budu održani pod sadašnjim uslovima, to, kako kaže, neće doprineti ničemu dobrom.

U obraćanju medijima uoči sednice, ministar je rekao da je BiH već duže vreme u agendi Saveta za spoljne poslove Evropske unije.

“Izborna reforma je vrlo važna, to stalno naglašavamo da bi BiH postala funkcionalna i stabilna država. Hrvatska je uvek podržavala celovitost i teritorijalni integritet BiH i stajaće uvek iza odluka koje HNS donese u interesu ravnopravnog zastupanja i konstitutivnosti, na osnovu Dejtonskog pariskog sporazuma“, rekao je Grlić Radman.

On je dodao da doprinos Hrvatske ide u pravcu da bi, kako je kazao, osvestili države članice EU koliko su funkcionalnost i prosperitet BiH važni za ulazak u EU.

Toliko je, kaže, važno i prilagođavanje Izbornog zakona koja će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda i ostale građane.

Istakao je da Hrvatska neće podržati izbore pod sadašnjim uslovima.

“Ukoliko se održe pod ovim uslovima upozoravamo da će to dalje destabilizovati državu i neće doprineti ničemu dobrom. Kriza će biti još veća. Još dajemo šansu političkim liderima i upozoravamo posrednike da ulože sve političke napore kako bi došlo do promene Izbornog zakona”, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova, prenela je zagrebačka N1 tv.

Naveo je da se problem izbora predstavnika Hrvata vuče već 20 godina i poručio da “većinski narod mora da pokaže više razumevanja za najmalobrojniji narod u BiH”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar