U trendu

Ministar: Moguć bezbednosni problem, ako BiH ne promeni zakon

ZAGREB – Stabilnost BiH je strateški interes Hrvatske, kaže šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman i dodaje da je hrvatski narod, kao najmanji u BiH, stešnjen između, kako je naveo, srpskog separatizma i visoko rangiranog bošnjačkog hiperunitarizma u BiH.

On kaže da se posle izbora u BiH, koji su zakazani za 2. oktobar, može pojaviti bezbednosni problem ako Izborni zakon do tada ne bude promenjen.

Grlić Radman je gostovao na Hrvatskom radiju u emisiji „A, sada vlada“, gde je govoreći o izjavama predsednika Republike Zorana Milanovića, koji članstvo Finske i Švedske u NATO-u povezuje sa izmenama Izbornog zakona u BiH, rekao da je to ucena i da je reč o dva odvojena procesa.

„Neevropski je da se ucenjuje. Ne možemo tako pomoći hrvatskom narodu, skrećemo pažnju na sebe, postajemo incidentna država i gubimo sve. Za pitanje i položaj hrvatskog naroda najviše se bori (premijer Andrej) Plenković i vlada. Prava hrvatskog naroda se ostvaruju pravnim mehanizmima, političkim i diplomatskim naporima, a ne ucenama“, naveo je šef hrvatske diplomatije.

Kazao je i da kada postoji neslaganje unutar zemlje, ne treba izlaziti sa „prljavim vešom“.

„Predsednik nam sa svojim izjavama ruši reputaciju države na međunarodnoj sceni i pravi političku štetu koja može ugroziti naše nacionalne interese“, naveo je Grlić Radman.

Što se članstva Finske i Švedske u NATO tiče, Grlić Radman je rekao da Hrvatska to podržava i da predstavnik Hrvatske pri NATO Mario Nobilo ima uputstvo za prihvatanje njihove aplikacije, a dobiće, kaže, i punomoć za potpisivanje protokola.

„Potom sve zavisi od parlamenata država članica NATO kada će to ratifikovati, a što se sabora tiče, sporazum će biti ratifikovan čim bude dobijen iz Brisela“, kaže Grlić Radman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar