U trendu

Ministar odbrane Izraela sastao se sa jordanskim kraljem

AMAN – Izraelski ministar odbrane Beni Ganc sastao se danas u Amanu sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u sklopu poboljšanja odnosa između ove dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju Gancovog kabineta, njih dvojica su razgovarali o bezbednosti i politici, a Ganc je „pozdravio proširenje odnosa između Jordana i aktuelne izraelske vlade,“ prenosi agencija AP.

U saopštenju kralja Abdulaha Drugog navodi se da su njih dvojica govorili o „potrebi održavanja mira na palestinskim teritorijama“ i merama koje su neophodne za postavljanje osnova za mir između Izraela i Palestinaca.

Kako navodi AP, sastanak je deo obnovljenih veza između Izraela i Jordana, koje su postale napete dok je na čelu Izraela bio premijer Benjamin Netanjahu, a prethodio mu je tajni sastanak prošle godine kralja Abdulaha i novog premijera Izraela Naftalija Beneta i odvojeni sastanak šefova diplomatija dve zemlje.

Izrael i Jordan sklopili su mirovni sporazum 1994. godine i održavaju bliske bezbednosne veze, ali su odnosi pogoršani zbog napetosti u Jerusalimu ispred džamije Al Akse gde često izbijaju sukobi palestinskih demonstranata i izraelske policije, izraelskog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i dugotrajnog zastoja u mirovnom procesu, podseća AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.