U trendu

Ministar spoljnih poslova Libana podneo ostavku

BEJRUT 19. maja (Tanjug) – Ministar spoljnih poslova Libana Harbel Vehbe podneo je danas ostavku usred diplomatskog spora sa zemljama arapskog zaliva, nakon što je ove nedelje u TV intervjuu sugerisao da su pružale podršku ekstremistima, pomažući uspon takozvane Islamske države.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt pozvali su zbog toga na razgovor libanske ambasadore u svojim glavnim gradovima u znak protesta zbog izjave Vehbea, smatrajući da je on time prekršio diplomatske norme, prenosi AP.

U intervjuu u ponedeljak uveče Vehbe je rekao da su „zemlje prijateljstva i bratstva“ dovele militante Islamske države u Siriju, Irak i Liban, a kada je saudijski novinar tokom intervju počeo da kritikuje libanskog predsednika, Vehbe je kazao da „kao Libanac ne može da prihvati da ga vređa beduin“, što je izraz koji se pogrdno naziv za državljane zalivskih zemalja.

Vehbeove primedbe usledile su usred ionako napetih odnosa između Libana i tradicionalnog saveznika Saudijske Arabije, a samo prošlog meseca, kraljevina je zabranila proizvode iz Libana nakon što je otkrila veliku pošiljku prokrijumčarenih amfetaminovih tableta.

Vehbe je danas u kratkoj izjavi rekao da se sastao sa predsednikom Majklom Aunom i zatražio od njega da ga razreši dužnosti, zbog zabrinutosti da se ovi komentari koriste za klevetu Libana i Libanaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.