U trendu

Ministarstvo odbrane Rusije upozorava na novi „hladni rat“

MOSKVA – U svetu počinje novi Hladni rat i već je u toku doktrinarno definisanje protivnika, smatra zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Prema njegovom mišljenju, danas u svetu postoji nekoliko trendova koji stvaraju najozbiljnije izazove i pretnje po bezbednost.

„Najpre, danas smo svedoci formiranja novog svetskog poretka. Vidimo tendenciju da zemlje budu uvučene u novi Hladni rat, koji deli države na ‘svoje’ i ‘tuđe’, pri čemu se ‘tuđi’ nedvosmisleno definišu u doktrinarnim dokumentima kao protivnici“, rekao je Fomin u intervjuu za RT.

Istovremeno se, upozorava, sistematski uništava postojeći sistem međunarodnih odnosa i bezbednosna arhitektura, a uloga međunarodnih organizacija se omalovažava.

„Umesto međunarodnog prava nameće se poredak zasnovan na određenim pravilima, koja predlaže i podržava ne zna se ko, koja nigde nisu propisana i koja odgovaraju samo onima koji su, zapravo, izmislili taj poredak“, dodao je zamenik ministra.

Fomin je naveo da se istovremeno pojavljuju suštinski nove vrste oružja koje radikalno menjaju odnos snaga, a oružana konfrontacija prodire u sve nove sfere, u svemir i sajber prostor.

„Sve ovo dovodi do promene principa i metoda ratovanja“, naglasio je Fomin, preneo je Sputnjik.

Prema njegovim rečima, o svim tim temama razgovaraće se na IX Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti koja će se održati u Moskvi od 22. do 24. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.