U trendu

Ministri odbrane Zapadnog Balkana sutra u Gracu

BEČ – Na poziv ministra odbrane Austrije, zemlje koja predsedava EU, Marija Kunaseka, sutra će se u Gracu okupiti ministri odbrane zemalja Zapadnog Balkana, među kojima i srpski ministar Aleksandar Vulin.

Kako je najavljeno u Beču, na sastanku će učestvovati ministri odbrane Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Kunasek želi na tom skupu da informiše kolege iz zemalja regiona o ishodu Saveta ministara odbrane EU održanom nedavno u Beču, kao I konferenciji eksperata za jačanje otpornosti Zapadnog Balkana.

Cilj je, kako je saopšteno, saradnja uz poštovanje kako bi se postiglo vise bezbednosti u Evropi.

U fokusu sastanka biće zajednički napori u misijama I opracijama, prekograničnoj pomoći kod elementarnih nepogoda, kao i sprečabanje ilegalne migracije.

Kunasek smatra da je jugoistočna Evropa važan bezbednosno politički region.

„Zemlje jugoistočne Evrope su naši neposredni susedi. Zbog toga je važno da se tamo angažujemo za bezbednost i stabilnost, na primer kroz vojnu pomoć u upravljanju ganicama i migacijom. Takođe i izgradnja vojnih kapaciteta je važna tema. EU je svojom strategijom za širenje na Zapadni Balkan postavila ambiciozan cilj. Za vreme predsedavanja Austrije EU mi ćemo se time intenzivno baviti kako bi naše susede što bolje ojačali“, poručio je Kunasek uoči održavanja konferencije eksperata sa Zapadnog Balkana, koja je održana 19.septembra u Beču.

On je istakao da je srednjoročni zajednički cilj da države regiona od „korisnika bezbednosti postanu ponuđači bezbednosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.