U trendu

Minsk: Paket kontramera kao odgovor za sankcije Zapada

MINSK – Premijer Belorusije Roman Golovčenko izjavio je danas da je njegova zemlja, zbog zapadne politike sankcija, izradila seriju kontramera, uključujući embargo na uvoz i tranzitna ograničenja.

„Na osnovu predsedničkih instrukcija, vlada je izradila posebne zaštitne mere koje su u potpunosti u skladu sa našim zakonodavstvom. Te mere će biti prilično bolne za zemlje koje su zauzele otvoreno neprijateljski stav, a kretaće se od embarga na uvoz robe do tranzitnih ograničenja”, rekao je Golovčenko u parlamentu na sastanku beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka sa poslanicima.

Zvanični Minsk se, prema njegovim rečima, nada “trezvenom stavu” onih koji žure da „stignu do tačke sa koje nema povratka“, prenosi ruska agencija Tas s.

“Predlažemo zauzimanje trezvenog stava i zastoj kako bi se još jednom razmislilo pre nego što se krene klizavim putem ekonomskog rata u kome neće biti pobednika “, rekao je Golovčenko.

Pres-služba beloruske vlade je saopštila 23. aprila da je uvela šestomesečnu zabranu uvoza artikala od proizvođača “Likvi moli”, “Škoda Auto” i „Bajersdorfa“, kako bi se osigurala “zaštita nacionalnih interesa s obzirom na neprijateljske akcije prema beloruskom narodu“.

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej pozvao je danas Zapad da se uzdrži od raspirivanja tenzija, jer, kako napominje, dalja eskalacija tenzija neće doneti ništa dobro.

On je dodao da se svako polje saradnje sa Belorusijom politizuje i da su sankcije protiv Belorusije usmerene na uništenje ekonomije i države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.