U trendu

Minsk: Zapad se sprema za rat protiv Rusije i njenih saveznik

MINSK – Ruslan Kosigin, načelnik glavnog obaveštajnog odeljenja Generalštaba beloruskih oružanih snaga, saopštio je danas da su nedavni vojni koraci Zapada, pogotovo aktivnosti u Poljskoj, u suštini pripreme za rat.

„Čitav niz vojnih priprema Zapada, uključujući i one koje se odvijaju na teritoriji Poljske, svedoči o sistematskoj vojnoj aktivnosti Vašingtona i Brisela, koju pokrivaju izgovorom da pokušavaju da obuzdaju pretnju sa istoka, a zapravo stvaraju mehanizme za grupisanje trupa u najkraćem mogućem roku i za njihovu moguću upotrebu u određenim operativnim oblastima“, izjavio je Kosigin, prenosi TAS S.

Kosigin, koji je i zamenik načelnika Generalštaba beloruskih oružanih snaga, kaže i da su te aktivnosti zapravo pripreme za angažovanje vojske na istočnom krilu NATO.

Dodao je da se Poljska i baltičke države „pretvaraju u poligon za testiranje na kome SAD planiraju da pokrenu još jedan krvavi sukob u Evropi protiv Ruske Federacije i njenih saveznika“, navodi TAS S.

„Postojanje ovih planova potvrđuju i tekuće operativne i borbene obuke, u okviru kojih se uvežbava prebacivanje trupa, formiranje operativnih grupa, njihova upotreba i sveobuhvatna podrška, dok se kao protivnici smatraju Rusija i Belorusija“, izjavio je Kosigin.

On je naveo i da tekuće pripreme za razmeštanje evropskog segmenta američkog sistema protivraketne odbrane zaslužuju posebnu pažnju Belorusije i dodao da će NATO ovih dana pustiti u rad bazu protivraketne odbrane u Poljskoj.

„Neki poljski političari traže da se istorijske poljske zemlje vrate u okrilje Poljske, misleći na zapadne oblasti Ukrajine i Belorusije“, naveo je Kosigin.

U slučaju provokacija sa Zapada, odgovor Belorusije će biti proporcionalan i oštar, naveo je Kosigin i dodao da „Poljska mora da shvati da će u slučaju sukoba ta zemlja i njena vojna infrastruktura postati primarna meta napada“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar