U trendu

Mišel: Neesencijalna putovanja i dalje ograničena

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je zemlje članice EU da poštuju zajedničke principe kada je reč o restrikcijama na putovanja u cilju suzbijanja širenja pandemije kovida-19, posebno novih sojeva virusa.

Čelnici EU navode da su se tri nova soja virusa kovid-19 već raširila u mnogim zemljama članicama, kao i da bi neesencijana putovanja i dalje mogla da budu ograničena, a mere proporcionalne.

”Moramo osigurati protok robe i usluga u jedinstvenom tržištu kroz zelene koridore. Očekujemo od Evropske komisije da se pobrine da se ova pravila poštuju”, kaže Mišel.

Predsednik Evropskog saveta, posle sastanka sa EU liderima, pozvao je na solidarnost sa trećim zemljama u podeli vakcina kako kroz instrument Kovaks tako i kroz EU mehanizam ustupanja viška vakcina iz zemlja članica.

”Dogovorili smo se da ćemo naastaviti da delimo vakcine sa susedima i partnerima. Zdravstveni radnici bi trebalo da budu prvi zaštićeni, a naša pomoći bi trebalo da ide svima kojima je potrebna, uključujući Afriku, Zapadni Balkan, Latinsku Ameriku i zemlje istočnog partnerstva”, kaže Mišel.

On je zaključio da će naredne nedelje ”biti teške” kada je kampanja vakcinacije u pitanju, ali i poručio da postoje ”sredstva i mogućnosti” za uspeh u naprednim mesecima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.