U trendu

Mišel zbunjen izveštajem UN o rasnoj diskriminaciji

BRISEL – Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je danas da je zbunjen preliminarnim izveštajem Ujedinjenih nacija koji kaže da je rasna diskriminacija protiv Afrikanaca „endemska“ u belgijskim institucijama i da ta nacija mora da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije Konga.

On je rekao da će Belgija čekati potpuni izveštaj eksperta UN do septembra, ali i da je Radna grupa eksperata za ljude afričkog porekla izdala „veoma čudan izveštaj“, preneo je AP.

Akcije Belgije u Kongu dugo su kritikovane kao jedan od najgorih primera kolonijalnog zlostavljanja, navodi američka novinska agencija.

Mišel je, međutim, rekao za VRT mrežu da se priča o kolonijalizmu ne odnosi samo na Belgiju već i na mnoge druge evropske nacije.
Eksperti UN su juče saopštili da je u belegijskim institucijama rasna diskriminacija protiv Afrikanaca „endemična i da Belgija treba da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije Konga i izvrši reparacije.
„Osnovni uzroci današnjih kršenja ljudskih prava leže u nedostatku priznavanja pravog obima nasilja i nepravde kolonizacije“, saopštila je radna grupe stručnjaka UN za osobe afričkog porekla u prelaznom izveštaju o Belgiji , prenosi AP.
Stav Radne grupe UN-a je da je rasizam u Belgiji i dalje prisutan.
„(Mi) smo zabrinuti zbog situacije sa ljudskim pravima ljudi afričkog porekla u Belgiji koji i dalje doživljavaju rasizam i rasnu diskriminaciju“, navedeno je u saopštenju.

Postoje jasni dokazi da je rasna diskriminacija endemska u institucijama u Belgiji“, naveli su eksperti UN u izveštaju.
Oni su mišljenja i da bi Belgija trebalo da razmotri reparacije stanovnicima Konga „kao sredstvo pomirenja“ s ciljem zatvaranja mračnog poglavlja u istoriji.

U izveštaju eksperata Un navodi se i da belgijska vlada treba „da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije“.
Radna grupa koja će u septembru predstaviti svoje konačne zaključke, pohvalila je belgijsku vladu zbog njene spremnosti da se bori protiv rasizma, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.