U trendu

Mislite da je Beograd skup: Pogledajte koliko košta kvadrat u Monaku

Monako je jedna od manjih zemalja na svetu, a trenutno ima samo 202 hektara stambene površine. Zbog ogromne potražnje cena kvadrata u Monaku postala je, najblaže rečeno, suluda, međutim, oni koji bi hteli nekretninu u ovoj kneževini, osim novca, susreću se već neko vreme s drugim problemom.

Naime, Monako je skoro u potpunosti ostao bez nekretnina i građevinskog zemljišta koje bi mogao prodati, a zainteresiovanih bogataša je sve više.

Prema trenutnim podacima, 35 posto stanovnika ove kneževine su milioneri, a u narednim godinama, prema nekim istraživanjima, hiljade novih bogataša poželeće da kupi nekretninu u Monaku, gde nema poreza na lične prihode.

Zanimljiv je podatak i da se u Monaku trenutno za milion dolara može kupiti stan od 17 kvadratnih metara.

Inače, u Monaku je u toku tzv. urbano proširenje, reč je o projektu vrednom 1,7 milijardi evra.U sklopu tog projekta do 2025. godine iz Sredozemnog mora izroniće pet zgrada i 14 vila.

Naime, nasipanjem materijala, more bi trebalo da se pomeri i da se tako stvoriti dodatnih šest hektara građevinske zone. Tu bi trebalo da se izgraditi 120 stambenih jedinica – stanova i vila, a cena bi mogla iznositi i do 100.000 dolara po metru kvadratnom, prenosi Avaz.

Nova stambena površina biće smeštena uz “Kazino de Monte Karlo”.

Novi kvart biće ekološki s obzirom na to da će sve nekretnine biti niskoenergetskog tipa, pokretane dobrim delom obnovljivim izvorima energije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.