U trendu

Mišustin: Moskva i Peking pozivaju na uspostavljanje multipolarnog sistema

MOSKVA – Moskva i Peking pozivaju na uspostavljanje multipolarnog sistema i spremni su da se zajedno bore protiv novih izazova i pojačanog spoljnog pritiska, rekao je danas Ruski premijer Mihail Mišustin na onlajn sastanku sa svojim kineskim kolegom Li Kećijangom.

„Stavovi naših zemalja o brojnim problemima današnjice se poklapaju. Zajednički se zalažemo za uspostavljanje multipolarne arhitekture međunarodnih odnosa i spremni smo da se zajednički borimo protiv novih izazova i pojačanog spoljnog pritiska“, naglasio je Mišustin.

On je podsetio da su ove godine ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping održali dva sastanka na kojima su postavili ciljeve daljeg unapređenja saradnje.

Mišustin je pozvao vlade Kine i Rusije da osiguraju da se ti sporazumi efikasno primenjuju.

Kako je rekao Rusija i Kina uživaju sveobuhvatno strateško partnerstvo.

„Moskva i Peking odlučno i dosledno idu napred u svim pravcima, čak i usred znakova krize u globalnoj ekonomiji“, istakao je ruski premijer.

„Kao što je rekao ruski predsednik Vladimir Putin, Rusiji je potrebna prosperitetna Kina, a Kini je, zauzvrat, potrebna uspešna Rusija“, naveo je Mišustin.

On je čestitao Pekingu i svim kineskim građanima na nedavno održanom 20. Kongresu Komunističke partije Kine.

„Verujemo da će prijateljska Kina, na čelu sa predsedavajućim Si Đinpingom, nastaviti da rešava zadatke modernizacije, društvenog i ekonomskog razvoja i unapređenja“, zaključio je Mišustin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.