U trendu

Mitropolit: Namerni prekid trudnoće je užasan greh

PODGORICA – Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je povodom inicijative američkog Vrhovnog suda, koji želi da poništi pravo na abortus u SAD, rekao da je to, ukoliko su mediji verno preneli njenu suštinu, glas ljudskog razuma i savesti.

„Namerni prekid trudnoće u bilo kom njenom stadijumu je užasan greh i direktno je usmeren protiv prvobitne biblijske božije zapovesti o rađanju. Čovek otuđen od Boga hoće da ozakoni ono što je protiv božjeg zakona, to je, s jedne strane, izraz pogubne samoživosti i sebičnosti, a, s druge, beg od života, odustajanje od ljubavi i božjeg blagoslova“, rekao je mitropolit Joanikije u izjavi za podgorički Dan.

Ističe da taj greh ostavlja teške i dugotrajne i traumatične posledice na duši roditelja, i jedino se leči iskrenim i dugotrajnim pokajanjem.

„Zbog rečenog, svaku inicijativu za zaštitu nerođene dece, posebno ovog Vrhovnog suda Amerike, prihvatamo kao humanu, spasonosnu i bogougodnu“, naveo je mitropolit Joanikije.

Dan podseća i da je pokojni mitropolit Amfilohije kritikovao pravo na abortus u više navrata, nazivajući ga „čedomorstvom, čovekoubistvom, hristoubistvom i bogoubistvom“, govoreći da „nije slučajno“ da je to pravo „ozakonjeno u vreme ateizacije ljudskog roda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.