U trendu

Mizincev: UKR ekstramisti spremaju provokacije na više mesta

MOSKVA – U hemijskom kombinatu u Avdejevki u samoproglašneoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) ukrajinski ekstremisti minirali su rezervoare sa toksičnim materijama koje nameravaju da dignu u vazduh kada se približe jedinice Oružanih snaga Rusije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Kako je naveo cilj ukrajinskih ekstremista je da se stvori otrovni oblak koji bi odložio ofanzivu ruske vojske, preneo je Sputnjik.

Mizincev jaže da ukrajinska strana planira da iskoristi taj događaj kako bi optužila Oružane snage Rusije za upotrebu hemijskog oružja.

Mizincev je upozorio zapadne zemlje, kao i UN, Međunarodni komitet Crvenog krsta, OZHO da će ove i druge slične provokacije ukrajinskih vlasti o navodnim zločinima Rusa uskoro biti objavljene u zapadnim medijima i na internetu.

On je, takođe, saopštio da ukrajinski ekstremisti planiraju da gađaju iz artiljerije termoelektranu u Zmijevskom okrugu u Harkovskoj oblasti i da za napad optuže rusku vojsku.

Kako je naveo, u slučaju rušenja objekata termoelektrane bez struje će ostati stanovništvo Harkovske, Poltavske i Sumske oblasti.

Prema rečima Mizinceva informacije o pripremi nove provokacije dobijene su od zarobljenih ukrajinskih vojnika.

Ruski general kaže i da su ukrajinski ekstremisti rasporedili teško naoružanje u fabrici gasne opreme u Druškovki u DNR, dok lokalne stanovnike drže u podrumima pod izgovorom navodnog osiguravanja njihove bezbednosti.

Kaže da je slična situacija i u Kramatorsku u DNR, gde su na teritoriji fabrike „Kondicioner“ jedinice Oružanih snaga Ukrajine rasporedile artiljeriju i višecevne raketne bacače, a u prostorijama za proizvodnju nasilno drže radnike preduzeća.

On tvrdi da na teritoriji fabrike „Azot“ militanti drže u podzemnim prostorijama na stotine stanovnika Severodonjecka u samoproglašenoj Luganskoj Nraodnoj Republici (LNR), te dodaje da su ekstremisti minirali rezervoare sa hemijski opasnim materijama (azotna kiselina, amonijak, amonijum nitrat) koje planiraju da dignu u vazduh prilikom povlačenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.