U trendu

Mizincev: Ukrajinske snage u Mariupolju sutra da se predaju

MOSKVA – Ukrajinske snage u Mariupolju pozvane su da polože oružje, a ruska strana je u tom gradu predložila da se sutra sprovede specijalna humanitarna operacija, izjavio je danas načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

On je istakao da su „ukrajinski vojnici, nacionalisti i strani plaćenici koji su se utvrdili u Mariupolju pozvani da polože oružje i da će im biti pošteđeni životi“, prenosi Sputnjik.

U tom smislu, kako je naveo, ruska strana je za sutra predložila sprovođenje specijalne humanitarne operacije.

„S obzirom na tešku humanitarnu situaciju u pojedinim oblastima Mariupolja koje kontrolišu ukrajinske oružane formacije, kao i činjenicu da se raštrkane grupe nacionalističkih formacija ne potčinjavaju zvaničnom Kijevu, Oružane snage Rusije, polazeći na čisto humanim principima, za spasavanje civila predlažu jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, bataljonima teritorijalne odbrane i stranim plaćenicima da od 6 časova ujutru 5. aprila 2022. godine prekinu borbena dejstva, polože oružje i izađu duž rute dogovorene sa ukrajinskom stranom u pravcu Zaporožja ka teritorijama koje kontroliše Kijev“, saopštio je Mizincev.

Svima koji polože oružje garantuje se da će ostati živi, naglasio je on.

Ruski vojni zvaničnik je dodao da se Moskva nada da će Turska uticati na komandante ukrajinskih oružanih formacija u Mariupolju da polože oružje.

„Računamo na podršku turske strane u ovom teškom pitanju, izražavamo nadu da će turske kolege, koristeći svoj autoritet, uspeti svim mogućim sredstvima da utiču kako na predstavnike kijevskih vlasti, tako i direktno na komandante ukrajinskih oružanih formacija koje su ostale u Mariupolju“, rekao je general.

Mizincev je saopštio i da će Rusija 5. aprila ujutru ponovo otvoriti humanitarni koridor za spasavanje stranaca i civila iz Mariupolja, a spremna je i da obezbedi kretanje brodova u luci u Berđansku.

„Uprkos trenutnoj situaciji, Ruska Federacija isključivo u humanitarne svrhe, a takođe i na molbu turske strane, od 6 časova 5. aprila 2022. ponovo otvara humanitarne koridore za spasavanje stranih državljana i civila iz Mariupolja, a spremna je i da obezbedi ulazak brodova koji učestvuju u evakuaciji u luku Berđansk i izlazak iz nje u skladu sa normama međunarodnog pomorskog prava“, objasnio je Mizincev, navodi Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar