Mjanmar: Potraga za 7 osoba zbog komentara na dr. mrežama

NEJPJIDO – Vojska Mjanmara saopštila je danas da traga za sedmoricom pristalica protesta protiv puča, navodeći da se oni suočavaju sa optužbama zbog komentara na društvenim mrežama, koji predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

Među njima je i Min Ko Naing, nekadašnji vođa krvavo suzbijenih protesta 1988. godine, koji je, kako se navodi, pozivao na pružanje podrške uličnim demonstracijama i vođenje kampanje građanske neposlušnosti.

Svih sedmoro su protivnici puča od 1. februara, tokom kojeg je vojska preuzela kontrolu nad zemljom i privela izabranu liderku Aung San Su Ći, a većina njih su pristalice Nacionalne lige za demokratiju, partije izabrane liderke Mjanmara.

Protivnici vojne hunte koja je izvršila državni udar u Mjanmaru nastavili su demonstracije i danas, osmi dan za redom, dok vojska nastavlja sa privođenjem demonstranata ogorčenih zbog hapšenja legalno izabrane premijerke Aung San Su Ći.

Hiljade ljudi okupile se se na ulicama prestonice Nejpjidoa, poslovnog centra Jangona, Mandaleja i drugih gradova u do sada najmasovnijim demonstracijama.

Nezadovoljni građani su nosili transparente na kojima je, između ostalog pisalo „Prestanite da kidnapujete ljude tokom noći“, prenosi Rojters.

Iz kancelarije za ljudska prava UN saopšteno je da je od 1. februara neosnovano uhapšeno više od 350 ljudi, među kojima su zvaničnici, aktivisti i sveštenici.

Vojne vlasti nisu se odazvale apelima da objasne po kom osnovu su izvršena brojna hapšenja, dok je udruženje za pomoć političkim zatvorenicima izrazilo zabrinutost.

Vojska tvrdi da je izborna pobeda stranke Nacionalna liga koju predvodi Aung San Su Ći rezultat prevare, ali je izborna komisija Mjanmara odbacila te optužbe.

Savet za ljudska prava UN usvojio je juče rezoluciju kojom se vojna hunta poziva da oslobodi Su Ći i druge zvaničnike i da obustavi promenu sile nad demonstrantima.

Specijalni istražitelj za ljudska prava UN u Mjanmaru Tomas Endrus izjavio je na specijalnom zasedanju Saveta u Ženevi da bi Savet bezbednosti UN morao da razmotri uvođenje sankcija i embarga na uvoz oružja Mjanmaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.