U trendu

Mjanmar:Protesti nastavljeni,uprkos smrti dva demonstranta

MANDALEJ – Protivnici vojne hunte koja je u Mjanmaru izvršila puč 1. februara, kada je svrgnuta vlada okupili su se i danas na ulicama pojedinih gradova u zemlji, samo dan nakon što su policija i vojska otvorili vatru i ubili dve osobe.

Ranije u toku dana, policija je uhapsila lokalnog glumca koji je podržao opoziciju, saopštila je njegova supruga, dok je kompanija Fejsbuk obrisala vojnu prezentaciju mjanmarske vojske na toj društvenoj mreži, rekavši da podstiče nasilje, javio je Rojters.

Vojska dosad nije uspela da smiri demonstracije i civilnu neposlušnost, odnosno proteste protiv puča zbog hapšenja premijerke Aung San Su Ći i njenih saradnika, čak ni uz obećanje da će biti održani novi izbori.

Protesta je bilo u Jangonu, komercijalnom centru Mjnamara, gde se okupilo nekoliko hiljada demonstranata blizu univerzitetskog centra, uzvikujući slogane protiv puča.

„Broj ljudi će se samo povećavati i nećemo stati. Nastavićemo sa ciljem da se izborimo za demokratiju“, rekao je Jin Njein Hmvej, jedan od demonstranata.

Više od dve nedelje protesti su bili uglavnom mirni, međutim, juče je došlo do eskalacije sukoba, kada su porasle tenzije u Mandaleju, gde se policija sukobila sa štrajkačima sa dokova.

Dve osobe su ubijene i 20 je ranjeno, rekao je Ko Aung, vođa dobrovoljne hitne službe.

Policija nije bila dostupna za komentar, ali državne novine Global Nju Lajt of Mjanmar je optužio štrajkace da su sabotirali brodove i napadali policiju sa motkama, noževima i praćkama, a tom prilikom, navodi se, povređeno je osam policajaca i vojnika.

Novina nije navela da je bilo mrtvih među demostrantima, ali piše da su „agresivni demonstranti takođe povređenih zbog odgovora bezbednosnih snaga“.

Prva žrtva protesta je žena, koja je 9. februara pogođena u glavu u glavnom gradu, Nejpjidu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.