U trendu

Mjanmar: Vojna hunta piprema nove optužbe protiv Su Ći

JANGON, 16. novembar (Tanjjug) – Pripremajući nove optužbe protiv svrgnute premijerke Mjanmara Aung San Su Ći nakon što je sudija odredio datum za izricanje prve presude protiv nje, vojne vlasti Mjanmara danas su potvrdile da će ona biti krivično procesuirana i zbog izborne prevare i zloupotrebe položaja.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Su Ći jedna je od 16 osoba, uglavnom bivših izbornih komesara, optuženih za umešanost u „izborne procese, izborne prevare i nezakonite radnje“ od kojih su neke uključivale i pretnje lokalnim zvaničnicima, navodi se u današnjem saopštenju hunte koje su preneli državni mediji, prenosi Rojters.

Su Ći, koja je uhapšena samo nekoliko sati pre vojnog udara izvedenog 1. februara, suočava se sa 11 krivičnih tužbi u koje spadaju i one za korupciju i kršenje zakona o službenoj tajni, sa zaprećenom maksimalnom kaznom od preko 100 godina zatvora.

Ona se danas pojavila na sudskom pretresu u glavnom gradu Najpitou, tokom kojeg je određeno da će 30. novembra biti doneta prva presuda po optužbi za podstrekavanje, navodi izvor Rojtersa dobro upućen u postupak.

U tom slučaju se Su Ći i svrgnuti predsednik Vin Mjint optužuju za umešanost u distribuiranje nepotpisanog pisma u danima nakon puča, u kojem navodno pozivaju strane zemlje da ne priznaju huntu, ali oni poriču umešanost i podsećaju da su u to vreme držani u izolaciji.

Suđenja se odvijaju iza zatvorenih vrata, a advokati optuženih Su Ći i Vin Mjint koji su ranije bili jedini izvor informacija o postupku, trenutno su pod naredbom o zabrani odavanja informacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar