U trendu

Mjanmar: Vojna hunta uvela ratno stanje

JANGON – Vojna hunta u Mjanmaru uvela je danas ratno stanje u nekim kvartovima najvećih gradova, a snage bezbednosti ubile su tokom današnjih protesta najviše demonstranata od kako su 1. februara počeli protesti zbog vojnog udara i smenjivanja legalno izabrane premijerke Aung San Su Ći.

Mjanmarske snage bezbednosti ubile su najmanje 38 demonstranata, a u kvartu Hlaingtaija u Jangonu, najviše – 34.

U gradićima Hlaing Tar Jar i susednom Svepijtiju uvedeno je ratno stanje, a na video zapisima nezavisnog medija Demokratski glas Burme čuju se rafali, a potom se i vidi nekolicina demonstranta kako beže i nose ranjenika, dok drugi pokušavaju da pruže pomoć i reanimiraju dvojicu koji ne daju znakove života.

Posle višenedeljnog vanrednog stanja, sinoć je na državnoj televiziji Majnmara po prvi put spomenuto ratno stanje i najavljena direktnija vojna kontrola bezbednosne situacije u zemlji, kao i veća administrativna, sudska i vojna ovlašćenja, prenosi AP.

Još četvoro poginulih bilo je u gradovima Bago, Mandalej i Hpakant, ali i veliki broj ranjenih bojevom municijom i gumenim mecima, javili sui lokalni mediji.

Istovremeno, na državnoj televizijia MRTV je saopšteno da je jedan policajac ubijen, a da su trojica povređena tokom protesta u Bagu, u centralnom delu Mjanmara.

U izveštaju se navodi da su demonstranti bacali kamenice na policajce i da se utvrđuje da li su koristili i vatreno oružje.

U međuvremenu, Man Vin Kaing Tan, prvi čovek grupe političara koje je vojna hunta srušila sa vlasti iako su pobedili na izborima, obećao je iz skrovišta u kojem se skriva od režima, da će „revolucija“ protiv vojne diktature biti nastavljena.

U prvom obraćanju javnosti od vojnog prevrata 1. februara, Man Vin Kaing Tan je juče poručio da „nacija sada prolazi kroz najmračnije razdoblje, ali da je svanuće sve bliže“.

Man iz ilegale predvodi grupu političara koji su odbili da priznaju vlast vojne hunte i traže od međunarodne zajednice da ih prizna kao legalnu vladu Mjanmara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar