U trendu

Moderno preuređenje drevnog rečnog sela u Hajnanu

U selu Liuke, što na kineskom znači „gosti ostaju“, kuće izgrađene od tamnih cigli i s crvenim prozorima stoje okružene visokim, zelenim stablima kokosa.

„Ovo je jednostavno prelepo“, rekao je Džao Mingdžuo, turista iz istočne kineske provincije Džeđijang koji je na odmoru sa svojom porodicom. „Deca ovde uživaju u poljima, stariji imaju malo tišine, a mladi mogu da eksperimentišu sa kampovanjem. Ovo je pravo iskustvo“, dodao je.

Za nacionalni praznik, mnogi turisti su došli u selo Liuke u južnoj kineskoj provinciji Hajnan da se dive njegovoj prirodnoj lepoti i bogatoj kulturi, piše Sinhua.

Liuke je jedno od drevnih sela koja se nalaze u dolini donjeg toka reke Vankvan u Hajnanu. Reka u dužini od 163 km teče kroz oblast veću od 3.600 kvadratnih kilometara. Klasična kineska narodna pesma peva u slavu bistre rečne vode, a poslednjih godina reka Vankvan je postala ono što privlači u Hajnan, zahvaljujući bogatstvu priča i istorije koje se za nju vezuju.

Za razliku od brzih vodenih struja i planinskog pejzaža uzvodno, u donjem toku reka lagano teče a okružuju je beskrajna polja pirinča. Stotinama godina, meštani su gradili sela i naselja usred kišnih šuma duž reke. Selo Liuke je jedno od njih.

U stara vremena, kada su seljani morali da putuju van svojih sela ili van provincije, morali su da se presele ovamo. Postepeno, selo je postalo usputna stanica za turiste, pa je otuda nastalo i ime sela Liuke – gosti ostaju.

Poslednjih godina, kao odgovor na akciju ruralne revitalizacije zemlje, vlasti su uložile napore da privuku turiste u selo kroz programe razgledanja i zabave.

Na primer, seljani i turisti mogu da se dive lepoti reke Vankvan duž 1,2 km dugog „pejzažnog pojasa“. Da bi privukle mlade ljude, lokalne vlasti su razvile programe kao što su kampovanje pored reke i vožnja kajakom.

„Transformacija sela nije samo privukla turiste, već je i pomogla seljanima da ostanu“, rekao je lokalni zvaničnik Vang Kelu, dodajući da meštani mogu da zarade plate radeći u selu.

Meštani mogu da zarade novac radeći kao kuvari, baštovani i vozači, kaže kai Renhan, šef seoske seoske zadruge.

„Ranije sam radio u opštini udaljenoj više od pet kilometara, a sada mogu da zaradim najmanje 2.800 juana (oko 393 američka dolara) mesečno radeći blizu svog kućnog praga“, rekao je 50-ogodišnji seljanin Huang Jasan. „Zadovoljan sam svojim životom“, dodao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar