U trendu

Modlavija: Vojna pomoć EU ne podrazumeva smrtonosno oružje

KIŠINJEV – Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Moldavije izdalo je danas saopštenje u kojem se navodi da vojna pomoć EU koju je najavio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ne podrazumeva isporuke smrtonosnog oružja.

„Moldavija dobija vojnu pomoć od Evropske unije preko Evropske fondacije za mir. Ova pomoć ne uključuje smrtonosno oružje“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na kanalu Telegram, prenosi TAS S.

Nakon današnjeg susreta sa predsednicom Moldavije Majom Sandu Mišel je rekao da EU razmatra kako da se Moldaviji pruži veća vojna podrška i pomoć u formiranju oružanih snaga, preneo je ranije Rojters.

On je rekao da će to biti dodatni paket pomoći izvan već dogovorene podrške EU u sferi logistike i sajber odbrane, ali odbio je da iznese detalje naglasivši samo da je izuzetno važno da se izbegnu bilo kakve eskalacije.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Moldavije kaže se da Moldavija i EU sarađuju na modernizaciji odbrambenog sektora Modlavije i u još šest oblasti od interesa za blisku budućnost: u sferi vojne logistike, mobilnosti, komande i kontrole, sajber odbrane, praćenja situacije i taktičkog komuniciranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.