Mogerini posle sastanka: Posvećenost Beograda i Prištine značajno smanjuje tenzije

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je večeras posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou da iskazana posvećenost i politička volja značajno smanjuju tenzije.

Posle razgovora s premijerima i predsednicima Srbije i Kosova, Mogerini je rekla da je ohrabrena „konstruktivnim angažovanjem koje su pokazale obe strane“, navodi se u saopštenju njene službe.

Ona je navela da su svi učlesnici razgovora danas potvrdili „svoju punu posvećenost zajedničkom radu u okviru dijaloga“ i dodala da će biti nastavljen rad u tom duhu.

„Dijalog je veoma vačan proces za Srbiju i Kosovo, ali i za region i EU. Napredovanje u normalizaciji odnosa je ključno za oboje da sačuvaju mir i napreduju ka EU. To je suštinski za Evropu i regionalnu stabilnost“, rekla je Mogerini.

Sastanak čelnika Srbije i Kosova s Mogerini završio se oko 23 časa, posle pola sata rada. 

Mogerini je najpre razgovarala s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Isom Mustafom, a zatim se odvojeno sastala i s predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Prema najavama, čelnici Srbije i Kosova večeras je trebalo da razmotre sprovodjenje postignutih dogovora i otvorenih pitanja, medju kojima su Zajednica srpskih opština, energetika i pravosudje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.