U trendu

Moldavija: Sprovedena kontrolisana detonacija ostatka rakete

KIŠINJEV – Moldavske vlasti saopštile su danas da su specijalni timovi izvršili „kontrolisanu detonaciju“ eksploziva koji su otkriveni u delovima sela na severu zemlje, u blizini granice sa Ukrajinom, preneo je AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije navelo je da je na licu nesta pronađeno oko 80 kilograma eksploziva, u ostacima rakete kod sela Larga.

Jedinice za uklanjanje eksplozivnih naprava iz moldavskog MUP i ministarstva odbrane zajednički su otklonile opasnost, a vlasti su proširile bezbednosnu zonu oko ostataka rakete, dodalo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo nije navelo kada je raketa ispaljena i ko je to učinio, ali je istaklo da je to posledica ruskih vazdušnih napada na Ukrajinu i da su o svemu informisane ukrajinske vlasti.

„Svi dokazi koji su prikupljeni kao deo istrage biće prosleđeni, kako je i dogovoreno, specijalnom tužilaštvu“, ističu u MUP.

Moldavska premijerka Natalija Gavrilita reagovala je na incident u subotu, tako što je osudila najnovije ruske napade na Ukrajinu i izrazila ogoršenost zbog nepoštovanja suvereniteta Moldavije, pošto je još jednom narušen njen vazdušni prostor.

Ovo je treći incident ovakve vrste koji je podigao uzbunu u Moldaviji.

Kako navodi AP, krajem oktobra, ruski projektil je pao kod pograničnog grada Naslavčea, a prošlog meseca ostaci rakete su pronađeni u voćnjaku u drugom gradu u blizini granice sa Ukrajinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.