Moldavski parlament raspustio vladu premijera Streleta

Moldavska skupština raspustila je danas vladu premijera Velerijua Sterleta pošto joj je prethodno izglasala nepoverenje.

Šezdesetpet poslanika od ukupno 101 u skupštini glasalo je protiv Streletove vlade.

Strelet je imenovan 30 jula.

Napetost unutar proevropske koalicije porasla je od 15. oktobra i hapšenja Vlada Filata, premijera od 2009. do 2013. godine zbog optužbi da je primio mito od 260 miliona dolara i sumnji u umešanost u veliku bankarsku proneveru.  Iz tri banke nestalo je 1,5 milijardi evra uoči izbora 2014. godine.

Strelet, treći premijer ove godine, kritikovao je jednu od partija vladajuće koalicije zato što se pridružila opozicionim levičarskim strankama, Komunističkoj partiji i Socijalističkoj partiji i glasala protiv njega.

Posle glasanja lider Demokratske stranke Marijan Lupu, koji je juče pozvao Streleta da podnese ostavku, rekao je da želi da formira drugu proevropsku vladu. Parlament ima tri meseca da odobri novu vladu, u protivnom moraju da se održe prevremeni izbori.

Strelet je ranije rekao da neće da podnese ostavku jer bi to značilo da priznaje optužbe protiv njega o korupciji i odlaganje pregovore s Medjunarodnim monetarnim fondom.

Moldavija je potpisala sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom 2014. godine uprkos protivljenju Rusije. Rusija je tada uvela bojkot uvoza voća, povrća i vina iz Moldavije.

(Beta)

Ostavite komentar