Moravjecki otputovao u trodnevnu posetu SAD u cilju jačanja međusobne saradnje

VARŠAVA – Poljski premijer Mateuš Moravjecki otputovao je danas u trodnevnu posetu SAD, koja ima za cilj jačanje ekonomske i odbrambene saradnje dve zemlje.

Moravjecki bi trebalo da se sastane danas sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris u Beloj kući, sa kojom će razgovarati, između ostalog i o daljoj podršci Ukrajini, preneo je AP.

On će tokom trodnevne posete imati i sastanke sa predstavnicima američkih odbrambenih kompanija.

„Idem u Sjedinjene Američke Države da ojačam savez sa našim najmoćnijim saveznikom, sa zemljom koja garantuje bezbednost u Evropi, koja posebno garantuje bezbednost u našem delu Evrope“, rekao je Moravjecki.

Pre polaska iz Varšave rano jutros, Moravjecki je rekao novinarima na aerodromu da poljsko-američki odnosi već dugo nisu bili tako dobri, a možda nikada nisu bili tako jaki.
On je kazao da će njegovi razgovori sa predstvanicima američke odbrambene industrije uključivati i razgovore o finansiranju tekućih i planiranih nabavki vrednih više milijardi dolara.
Poljska kupuje američke borbene avione F-35, tenkove Abrams, artiljerijske sisteme HIMARS i jedinice za lansiranje raketa Patriot.
Moravjecki je rekao da je savez Poljske sa SAD apsolutni temelj poljske bezbednosti.

„Ona se zasniva se na dva stuba: ekonomskoj i odbrambenoj saradnji. Idem u SAD da ojačam oba ova stuba“, istakao je on.
Moravjecki je kazao da su američke kompanije uložile oko 25 milijardi dolara u Poljsku, otvarajući hiljade radnih mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.