U trendu

Moskovski sud je osudio bivšeg ministra odbrane Ukrajine na 6 godina zatvora

Vojni sud u Moskvi osudio je danas u odsustvu bivšeg ukrajinskog ministra odbrane Anatolija Gričenka na šestogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je proglašen krivim za pozivanje na terorističke napade na teritoriji Rusije, prenosi ruska drzavna informativna agencija TASS.

„Sud je uzeo u obzir argumente obe strane, utvrdio da je Gričenko kriv za kršenje člana 205.2 Dela 2 Krivičnog zakona Ruske Federacije i osudio ga u odsustvu na šestogodišnju kaznu zatvora“, rekao je sudija Danil Logačev čitajući presudu.

Taj član predvidja kaznu za javne pozive za izvršenje terorističke aktivnosti ili javno opravdanje terorizma počinjene upotrebom masovnih medija.

Za istragu slučaja Gričenko bilo je zaduženo Glavno odeljenje Ruskog istražnog odbora.

Gričenko trenutno boravi na teritoriji Ukrajine, koja ne može da ga izruči Rusiji u skladu sa medjunarodnim pravnim normama i ukrajinskim zakonodavstvom.

Krivična prijava protiv bivšeg ministra odbrane pokrenuta je nakon Gričenkovih javnih izjava, koje je izneo koristeći masovne medije, 16. jula 2014. i 2. jula 2017. godine.

Govoreći 2014. godine tokom emisije uživo ukrajinske televizije i radio stanice „Studio 1 + 1″, Gričenko je javnu pozivao na terorističke aktivnosti na teritoriji Rusije raznošenjem ruskih vozova.

U julu 2017. godine, dok je uživo govorio u emisiji ukrajinskog televizijskog kanala „112 Ukrajina“, Gričenko je, kao odgovor na navodne aktivnosti ruskih obaveštajnih službi, izneo ideju da za svaku eksploziju automobila u Kijevu ili Marijupolju Ukrajinci  moraju istom merom da odgovore eksplozijama automobila u Moskvi ili Taganrogu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.