Moskva: Na čijoj strani ratuju SAD?

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da se zbog odbijanja SAD da razmenjuju obaveštajne podatke s Rusijom o Siriji postavlja pitanje na čijoj strani se nalaze, kao i da bi takva razmena pokazala da se u ruskoj operaciji udari nanose po pozicijama “Islamske države” (IS).

Američki Stejt department saopštio je juče da SAD nisu spremne na razmenu informacija jer se ne podudaraju glavni zadaci u toj zemlji.

Rjabkov je agenciji RIA Novosti rekao da iz Vašingtona “stižu signali” da je razmena nemoguća bez revidiranja nekih temeljnih elemenata ruske pozicije o Siriji, čime je “potvrđeno ono što smo ispočetka znali, da SAD u Siriji imaju ciljeve koji imaju malo zajedničkog sa stvaranjem uslova za politički proces i nacionalno pomirenje”.

“Rizikovaću da kažem, da na taj način SAD i zemlje koalicije koju oni predvode, stavljaju sebe politički u prilično škakljiv položaj i postavlja se pitanje na čijoj strani oni ratuju u tom ratu”, kazao je on.

Rjabkov je rekao da je Rusija predložila koaliciji razmenu podataka kako bi se pokazalo da Rusija zaista nanosi vazdušne udare po infrastrukturi IS.

Zamenik šefa ruske diplomatije je, takođe, rekao da se dijalog Moskve i Vašingtona o političkom rešavanju krize u Siriji vodi svakodnevno i na različitim nivoima i podsetio da Rusija sa najviših nivoa neprestano naglašava da je glavni cilj mera koje se sprovode treba da bude političko rešenje.

Prema Rjabkovljevim rečima, odbijanje SAD da razmenjuju informacije neće uticati na efikasnost operacije ruskog vazduhoplovstva u Siriji.

“Dobijamo informacije iz mnoštva izvora. Naravno, radi se o našim sredstvima nadzora i pribavljanja informacija”, rekao je on, dodajući da se informacije dobijaju od izvora drugih zemalja i da se one koordinišu sa kolegama u Infromativnom centru u Bagdadu, osnovanom sa Sirijom, Irakom i Iranom.

RIA Novosti podsećaju da od 30. septembra Rusija na molbu sirijskog predsednika Bašara el-Asada izvodi vazdušne udare po objektima IS u Siriji i da je po poslednjim podacima naneseno 112 udara, a juče sa brodova iz Kaspijskog mora ispaljeno 26 krstarećih raketa.

Ciljevi se utvrđuju na osnovu obaveštajnih podataka Rusije, Sirije, Iraka i Irana, a ambasador Sirije u Moskvi Rijad Hadad ranije je rekao da je u ruskim vazdušnim udarima razrušeno oko 40 odsto infrastrukture IS, navodi agencija.

(Tanjug)

Ostavite komentar