U trendu

Moskva najavila održavanje vojnih vežbi na istoku zemlje

LONDON – Rusija planira krajem sledećeg meseca da održi strateške vojne vežbe na istoku zemlje, hiljadama kilometara od rata koji vodi u Ukrajini, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Vojni manevri nazvani Vostok (Istok) biće održani od 30. avgusta do 5. septembra i u njima će učestvovati vojni kontingenti iz drugih zemalja, saopštilo je ministarstvo, ne navodeći o kojim zemljama je reč, prenosi Rojters.

Vežbe će poslati poruku da Rusija, uprkos skupom petomesečnom ratu u Ukrajini, ostaje usredsređena na odbranu cele svoje teritorije i sposobna u vojnom smislu da održi „redovno stanje“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Podsećamo da je u specijalnu vojnu operaciju (u Ukrajini) uključen samo deo Oružanih snaga Ruske Federacije, sa dovoljnim resursima za ispunjavanje svih zadataka koje je postavio vrhovni komandant“, precizira se u saopštenju.

Ukazuje se da Rusija nije otkazala ni jednu vežbu, ni jedan dogovor o međunarodnoj saradnji, a manevri Vostok biće izvedeni sa neophodnim ljudstvom, naoružanjem i opremom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.