U trendu

Moskva: NATO vidi Istočnu Evropu kao buduće poprište rata

MOSKVA – NATO vidi istočnu Evropu kao najverovatnije poprište rata, o čemu svedoče vežbe alijanse u regionu, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Patrušev je takođe ocenio da Zapad nastoji da pretvori Evroaziju u region marionetskih država koje međusobno ratuju, preneo je TAS S.

„NATO očigledno vidi istočnu Evropu kao najverovatnije ratište“, izjavio je Patrušev u obraćanju kolegama iz zemalja Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti u glavnom gradu Jermenije.

Ruski zvaničnik je ocenio i da je „pretvaranje Evroazije u žarište sukoba, region zaraćenih država, poput Ukrajine, u marionetske države ili kolonije, dugoročni cilj Zapada“.

On je još naveo i da je „zabrinutost Moskve o tome da je Ukrajina pretvorena u bazu vojnih bioloških programa Vašingtona potvrđena tokom ruske specijalne vojne operacije“.

Prema njegovim rečima, ovakvi američki projekti zahtevaju posebnu pažnju civilizovanog sveta, jer, kako je naglasio „samo Amerikanci nisu pristupili protokolu o međusobnoj kontroli u okviru Konvencije o biološkom i toksičnom naoružanju“.

Patrušev smatra da se vojna infrastruktura NATO-a veoma približila granicama Rusije i Belorusije, da alijansa nastavlja da jača svoje prisustvo na ovom krilu, a naveo je i da se situacija u istočnoevropskom regionu kolektivne bezbednosti značajno pogoršala.

„Jedna od ključnih komponenti agresivne politike SAD i njenih saveznika bilo je bezobzirno širenje NATO-a. Uprkos političkim uveravanjima koja su nam data, infrastruktura NATO se veoma približila ruskoj i beloruskoj granici“, istakao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar