U trendu

Moskva: Odluka o izlasku iz Otvorenog neba ispravna

MOSKVA – Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopstlo je da je nakon konferencije zemalja članica sporazuma Otvoreno nebo u Beču, na kojoj su razmatrane posledice izlaska Rusije, potvrđena ispravnost odluke Moskve o povlačenju iz Sporazuma.

Šef ruske delegacije na konferenciji Konstantin Gavrilov rekao je da je zamenik ruskog ministra spoljnih psolova Sergej Rjabkov do detalja nabrojao razloge Rusije za napuštanje Sporazuma, prenosi Tas s.

Prema njegovim rečima, među razlozima su odbijanje država članica da zvanično potvrde garancije o zaštiti informacjia prikupljenih tokom izviđačkih letova iznad ruske teritorije, kao i odbijanje garancija za neometane ruske misije u okviru Otvorenog neba nad američkim vojnim objektima u Evropi.

Gavrilov je naveo da su evropsle države članice odbile da shvate poziciju Rusije.

„Što se tiče rezultata konferencije, ponovo je izašlo na videlo odsustvo političkog realizma zemalja koje su ostale u sporazumu. Ponovo su pratili poznati obrazac koji nema veze sa realnošću o „kršenju“ sporazuma od strane Rusije, koje je navodno postalo razlog njegovog urušavanja“, objasnio je Gavrilov.

Ukazao je da su Evropljani i Kanađani istovremeno oslobodili SAD svake odgovornosti, što je nazvao dvostrukim standardima.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je 15. januara saopštilo da Rusija pokreće procedure za povlačenje iz sporazuma Otvoreno nebo, obrazlažući taj korak izostankom napretka u otklanjanju prepreka za kontinuiranu efikasnost sporazuma u novim uslovima nakon povlačenja SAD u novembru prošle godine.

Nakon što su oba doma parlamenta usvojila zakon o izlasku Rusije iz Sporazuma, zakon je 7. juna potpisao predsednik Vladimir Putin.

Rusija će se potpuno povući iz Sporazuma 18. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.