U trendu

Moskva: Politizacija na sastanku ministara APEK

BANGKOK – Pokušaji nekih ekonomija iz Azijsko-pacifičke ekonomske kooperacije (APEK) da politizuju taj forum je razlog zbog čega učesnici nisu imali konsenzus oko završne izjave na ministarskom sastanku u Bangkoku, izjavio je danas ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnikov.

Član ruske delegacije je ranije rekao da ministri ekonomije zemalja APEK nisu uspeli da usvoje zajedničku izjavu na sastanku u Bangkoku, preneo je TAS S.

„Pohvaljujemo napore Tajlanda da postigne konsenzus i napravi balans između različitih pozicija. Tajland je kao zemlja domaćin pokazao veliki duh saradnje“, rekao je ruski ministar.

On je dodao da je postignut dogovor o 23 od 24 klauzule.

„To znači da APEK i dalje može da nastavi sa ekonomskim dnevnim redom. Jedini razlog zbog kojeg nismo postigli konsenzus je pokušaj nekih ekonomija da politizuju forum. Ako hoćemo napred, treba da se fokusiramo na zajedničke stavove, a ne na izazivanje nesuglasica“, poručio je Rešetnikov.

On je dodao da samo tako APEK može da ostane kredibilan i efikasan mehanizam za održivi i prosperitetni Azijsko-pacifički region.

Članovi regionalnog ekonomskog foruma APEK su, uz Rusiju, Australija, Bruneji, Kanada, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Novi Zeland, Filipini, Singapur, Tajland, SAD, Tajvan, Hongkong, Kina, Meksiko, Papua Nova Gvineja, Čile, Peru i Vijetnam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.