U trendu

Moskva razmatra priznavanje novih avganistanskih vlasti

MOSKVA – Moskva će razmotriti mogućnost priznavanja novih avganistanskih vlasti, nakon što se formira inkluzivna vlada, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Pozivamo na uspostavljanje inkluzivne, koalicione vlade u Avganistanu koja bi uključila sve etničke i političke snage u ovoj zemlji, uključujući etničke manjine, pa će se i pitanje priznavanja državne vlasti pokrenuti nakon završetka tog procesa“, istakla je Zaharova, prenela je agencija Tas s.

Kako navodi Zaharova, Rusija naglašava potrebu da se Avganistan pretvori u mirnu, nezavisnu i ekonomski stabilnu zemlju.

Istovremeno, prema njenim rečima, „zapadne zemlje svojom spontanom operacijom napuštanja Avganistana mogu ostaviti negativan uticaj na nacije u novoj istorijskoj eri“.

Zapadne zemlje su donele odluku o obliku svog prisustva u Avganistanu, ali, kako je naglasila Zaharova, nisu uspele to da učine na osnovu mandata koji je izdao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i da predstave izveštaje Savetu bezbednosti UN i međunarodnoj zajednici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.