U trendu

Moskva upozorila Zagreb – bavite se svojim problemima!

Rusija je pozvala zvanični Zagreb da Ukrajincima ne nude iskustva “mirne reintegracije”, već da se pozabave rešenjem sopstvenih problema vezanih za prava Srba i drugih nacionalni manjina u Hrvatskoj.

Moskva, naime, smatra da su hrvatski problemi na tom planu hronični.

To je objavljeno u saopštenju Kancelarije za informisanje i medije ruskog ministarstva spoljnih poslova, na zvaničnoj internet stranici i predstavlja reakciju Moskve na predlog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da Zagreb Ukrajini prenese vlastita iskustva mire reintegracije okupiranih područja.

Plenković je taj predlog izneo tokom nedavne posete Kijevu i on bi se, prema njegovom mišljenju, mogao primeniti na područja istočne Ukrajine – Donjeck I Lugansk, gde se vodi rat i gde su stvorene paradržavne tvorevine.

Plenkovićev predlog je izazvao “ozbiljnu zabrinutost” Rusije, navodi se u saopštenju i upozorava da je osnova rešenja problema u Ukraijini mirovni sporazum iz Minska.

Tim sporazumom je, kako se podseća precizno označeno šta se mora učiniti da bi se regulisao problem Donjecka i Luganska.

Ovakav predlog, piše u komentaru, samo odvraća pažnju Kijeva sa njegovih obveza prema Minskom sporazumu.

“ Minski sporazum nema alternative”, stoji u saopštenju.

Napominje se i da je cena „mirne reintegracije“ u Hrvatskoj progon 250.000 Srba u vojno policijskim akcijama “Bljesak” i “Oluja”.

“Mislimo da saveti stranih “konsultanata“ mogu da stvore kod kijevskih vlasti iluziju da mogu uporabiti nasilne scenarije za Donjeck, a tako nešto neće pomoći rešavanju tamošnje situacije”, poručuju iz ruskog ministarstva.

Rusko ministarstvo negoduje jer se hrvatski predlog o “mirnoj reintegraciji” odnosi i na Krim, koji je, kako podseća Moskva, pripojen Rusiji “na osnovu slobodne volje iskazane na referendumu na Krimu”.

Inače, hrvatska Vlada je na sednici u Vukovaru 18. novembra formirala radnu grupu za saradnju s Ukrajinom, što je, kako su preneli hrvatski mediji, bilo veliko iznenađenje za mnoge.

Mnogi su to objasnili činjenicom da je novi hrvatski premijer Plenković evroparlamentarac koji je, kako se ocenjuje dao veliki doprinos za uspostavljanje boljih odnosa Brisela i Kijeva.

Inače, Kijev je drugo spoljnopolitičko putovanje novog hrvatskog premijera, a kako su preneli hrvatski mediji, to ne treba da čudi jer je reč o zemlji sa velikim tržištem.

Hrvatski mediji su preneli da bi Zagreb kroz formiranu radnu grupu mogao dati veliki doprinos stabilizovanju političkih prilika u toj zemlji.

Hrvatska bi to, kako je rečeno, mogla da učini ponudivši primer svog modela mirne reintegracije i kada je reč o Krimu.

“Reintegracijom Podunavlja prošli smo sve faze koje čekaju i Ukrajinu, a hrvatski model za Ukrajince može biti dragocen”, smatraju u hrvatskoj Vladi.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Vera

    gospodine Gorane,vi izgleda sve napisano u novinama primate zdravo za gotovo…probajte malo da čitate između redova…nije to tako kako ste vi napisali….

  2. goran manic

    Rusi su, očigledno, veoma slabi. Turci im obaraju avione, Bugari zatvaraju gasovode, Crnogorci i Srbi proteruju špiune, Hrvati određuju granice…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike