Moskva zabrinuta zbog situacije u Jerusalimu i pojasu Gaze

MOSKVA, 12. maja (tanjug) – Zvanična Moskva poziva strane u
Palestinsko-izraelskom sukobu da se uzdrže od bilo kakvih koraka koji bi doprineli eskalaciji situacije, izjavila je danas predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenivši da je situacija u Jerusalimu i u pojasu Gaze izuzetno eksplozivna.

„Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog ovih opasnih događaja i najoštrije osuđuje napade na civile bez obzira na njihov etnički ili verski identitet. Pozivamo obe strane da pokažu uzdržanost i ne preduzimaju korake koji mogu da dovedu da dalje eskalacije. Smatramo da je neophodno da se poštuje status quo u pogledu svetih mesta u Jerusalimu u skladu sa jordansko-izraelskim mirovnim sporazumom i deklaracijom UN o gradu Jerusalimu“, poručila je Zaharova, prenosi TAŠ.

Ona je naglasila je da će Moskva nastaviti da ulaže napore da bi se postiglo trajno i sveobuhvatno palestinsko-izraelsko rešenje.

„Kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i članica bliskoistočne četvorke posrednika za Bliski istok, Rusija će se potruditi da se postigne sveobuhvatno i trajno rešenje u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN o osnivanju dve države – Palestine i Izraela – koje koegzistiraju u miru i sigurnosti“, naglasila je Zaharova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.