U trendu

Moskva: Zahtev Kijeva da pojasnimo vojne aktivnosti neosnovan

MOSKVA – Moskva je putem kanala za komunikaciju OEBS-a dobila zahtev Kijeva da „pojasni neobičnu vojnu aktivnost“ i uskoro će odgovoriti, rekao je za Sputnjik izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Ne smatramo da je to opravdano, s obzirom da aktivnost nije neobična i ne daje osnova za sprovođenje mehanizma za smanjenje vojne opasnosti po Bečkom dokumentu iz 2011. godine o merama za jačanje poverenja i bezbednosti“, rekao je taj sagovornik.

Moskva, kako se navodi, vidi zahtev Kijeva kao manevar koji odvlači pažnju od „sopstvene i neobične vojne aktivnosti“ i svakodnevnih granatiranja Donbasa.

Moskva će uskoro odgovoriti na ukrajinski zahtev, zaključio je sagovornik Sputnjika.

Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba saopštio da je Rusiji poslat zahtev da dostavi detaljna pojašnjenja u vezi sa vojnim aktivnostima pored granica sa Ukrajinom i na Krimu i dodao da Rusija ima 48 sati da dostavi informacije.

Bečki dokument zaključen je 1991. godine pod okriljem OEBS-a u cilju saradnje Rusije i NATO u sferi bezbednosti i nekoliko puta je obnavljan. On sadrži osnovne mehanizme za sprečavanje vojnih incidenata u Evropi, kao i pravila informisanja o vojnim vežbama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.