U trendu

Muzej Envera Hodže pretvara se u centar za IT obrazovanje

TIRANA – Zgrada nazvana Piramidai, koja je u Tirani izgrađena kao muzej posvećen komunističkom diktatoru Enveru Hodži, biće pretvorena u najveći centar za digitalno obrazovanje i inovacije u regionu, izveštava portal intellinews.com.

Radovi na preuređenju zdanja, koje se prostire na 17.000 kvadratnih metara, započeti su 3. februara na ceremoniji kojoj su prisustvovali premijer Edi Rama i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj.

Projekat se sprovodi u saradnji između grada Tirane, Albansko-američke fondacije za razvoj i kompanije za mobilne telekomunikacije Vodafon.

Piramidu su dizajnirali Hodžina ćerka i zet, a otvorena je 1988. godine, tri godine nakon njegove smrti. Posle sloma komunizma, muzej je pretvoren u kulturni centar u kojem su jedno vreme bili smešteni jedna tv stanica, poslovne kancelarije, prodavnice i noćni klubovi, a služio je i kao NATO baze tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Ipak, do 2020. godine bio je uglavnom neiskorišćen.

U Albaniji su vođene duge rasprave o tome šta da se uradi s Piramidom, imajući u vidu povezanost tog zdanja sa likom i delom Envera Hodžea, pri čemu je prethodna vlada predlagala potpuno rušenje i izgradnju nove zgrade parlamenta na tom prostoru.

Prema dizajnerskom rešenju jedne arhitektonske firme sa sedištem u Roterdamu, ovaj objekat će biti preuređen u poslovni i korporativni startap ekosistem i tehnološki kampus za IT obuku, robotiku i dizajn.

Projekat će obuhvatiti i preuređenje spoljašnosti zgrade. Zvaničnici nisu otkrili koliko će projekat koštati i koliko će vremena biti potrebno da se završi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.