U trendu

MVEP: Hrvati u SRB da glasaju za listu Tomislava Žigmanova

ZAGREB – Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske pozvalo je Hrvate u Srbiji da na izborima u nedelju 3. aprila glasaju za listu na kojoj je istaknut kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, a koja je, kako navode, dobila punu podršku legitimnih političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom veću u Srbiji i predvođenih predsednicom Jasnom Vojnić.

„Političkim predstavljanjem kroz ostvarenje parlamentarnog statusa osigurala bi se uključenost predstavnika i institucija hrvatske nacionalne manjine u političke procese koji ih direktno dotiču, kao što su institucionalno očuvanje nacionalne kulturne baštine, institucionalno jačanje i financiranje manjinskih hrvatskih institucija, povraćaja oduzete imovine hrvatskim kulturnim i društvenim institucijama, ali i korištenja pretpristupnih fondova EU“, navodi se u saopštenju ovog resora.

Konstatuju da je, kako navode, u ovim izazovnim vremenima više nego ikad, potrebno jedinstvo da bi Hrvati ostvarili što bolji izborni rezultat i tako ostvarili povoljniji politički status.

Posebno, tvrde, „zbog činjenice da su ovi izbori još jedni na kojima Srbija ne ispunjava najznačajnije odredbe iz bilateralnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2005.“.

„Vlada Republike Hrvatske nastaviće da insistira na implementaciji odredbi iz spomenutog sporazuma i pritom podsećamo da su dobrosusjdski odnosi i vladavina prava temelj današnjeg procesa pristupanja država kandidata u Evropsku uniju“, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.