U trendu

MVP: Odluka u skladu s propisima, opozicija osuđuje

PODGORICA – Povodom zabrane preletara aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova preko teritorije Crne Gore, oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova saopštenjem u kojem navodi da je to deo usaglašene spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom.

Iz Kabineta ministra Ranka Krivokapića saopšteno je da se preleti ruskih aviona mogu dozvoliti u, kako se navodi, „tačno navedenim izuzecima koji se nisu mogli uzeti u obzir u ovom slučaju“.

O izuzecima odlučuju nadležni organi navodi se u saopštenju MVP-a i podseća da je vlada početkom aprila usvojila izmene i dopune Odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera utvrdenih odlukama Saveta Evropske unije s obzirom na, kako se navodi, agresiju Rusije kojom se destabilizuje situacija u Ukrajini, a saglasno Zakonu o međunarodnim restriktivnim merama.

„Pridruživanjem restriktivnim merama EU i njihovim sprovođenjem, ne dovode se u pitanje diplomatski odnosi između dve zemlje (Crne Gore i Rusije)“, navodi se takođe u saopštenju MVP-a.

Podgorički portal Borba objavio je ranije danas dokument iz kojeg se, navode, vidi da je odluku o zabrani aviona ruškog šefa diplomatije preko teritorije Crne Gore doneo lično ministar Krivkapić, bez konsultovanja sa premijerom Dritanom Abazoviće.

Abazović se o zabrani preleta aviona šefa ruske diplomatije nije se oglašavao.

I dok stranke u vlasti ćute o ovom slučaju, opozicone partije su odluku vlasti u Crnoj Gori da zabrane prelet avionu Lavrova najooštrije osudile i poručile da to nije i odluka crnogorskog naroda.

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić je uz najooštrije osude poručio da posledice ovakvih političkih gafova neće plaćati samo vlada Dritana Abazovića, nego čitave naredne generacije crnogorskog rukovodstva.

„Opstrukcija diplomatije neće pomoći Ukrajini, ali će stvoriti probleme Crnoj Gori, koja je ekonomski i razvojno u značajnoj meri okrenuta Rusiji“, naveo je Milačić.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je na svom fejsbuk profilu šefu ruske diplomatije poručio:“Izvini brate Lavrov, pos’a je pos’a, nisi ti ni prvi ni poslednji koga smo mi izdali“.

„Evo sad imamo i čitavu vladu sastavljenu od izdajnika. To je sada nasa program. Kako izdati, prodati, slagati“, napisao je Medojević.

Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta, kaže, da se tradicionalna Crna Gora i on stide zbog „zatvaranja neba Lavrovu“

Oceno je da je Crna Gora ovom odluku „doživela sramotu koju će biti teško ispraviti“.

„Ovu odluku nije doneo narod Crne Gore, koji nikada ne bi ni pomislio da sprečava prirodnu i korisnu saradnju država Srbije i Rusije. Taj sastanak je trebalo da se održi u Beogradu i sigurno bi njegovi rezultati mogli pomoći okončanju sukoba u Ukrajini, jer je uvek bolje razgovarati i tražiti mirna rešenja nego ratovati“, naveo je Vučurović.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kaže da je zabrana preleta avionu u kojemu je trebalo da bude šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poduhvat podaničke politike.

“Ta sramna zabrana ima više veze sa Srbijom nego sa nama. Njegov ‘zabranjeni let’ nije poruka Rusiji nego Beogradu i ponovo, u tu prljavu igru, naguravaju Crnu Goru. Mi smo izgubili suverenitet i sa nama mlate kao sa poslednjom krpom”, poručio je Danilović.

Podseća da ne tako davno su ruski „Iljušini“ gasili pomahnitale požare po Crnoj Gori.

„To je jedino što ‘mi’ možemo da zabranimo, pošto su godinama unazad transportni avioni iz Ukrajine dovozili ili odvozili tone i tone cigareta sa podgoričkog aerodroma kako bi naša političko-ekonomska oligarhija bezbedno švercovala duvan”, naveo je Danilović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.