U trendu

Na gej paradami u Njujorku i velika masa i mnogo policije

Minutom ćutanja i potom grmljavinom motora motocikala, u nedelju je počela Njujorška parada gej ponosa, uz sećanje na 49 žrtava masakra u gej-klubu u Orlandu, na Floridi, pre dve nedelje.

Na Petoj aveniji, medju mnogobrojnim policajcima, posmatrači su na trotoarima bili u desetostrukim redovima, mnogi za zastavama duginih boja, a neki sa zastavama na kojima je pisalo „Mi smo Orlando“.

Vlasti su i očekivale da će, zbog Orlanda, masa učesnika biti veća nego ranije, a došao  i veliki broj tinejdžera.

Uz njujoršku, parade su u nedelju i u San Franciku i Čikagu.

Parade uz komemoraciju zbog Orlanda, obeležavaju i to što je predsednik SAD Barak Obama u petak odobrio da se prvi američki spomenik aktivistima za gej prava, spomenik i žrtvama mržnje i netolerancije, podigne u Njujorku, na mestu gde je 1969. godine policija napala jedan njihov bar, što je mobilisalo gej pokret.

Glavna tema njujorške parade su žrtve iz Orlanda, a uz to i zahtevi za ograničenja posedovanja i nošenja vatrenog oružja, kao i pokreti aktivista protiv nasilja uopšte. Sve to je činilo čelo njujorške povorke gde su se udružile sve te tri vrste grupa američkih aktivista.

Slično će biti u San Francisku gde parada počinje kasnije.

Njujorška policija je rasporedila anti-terorističke jedinice i pse za traganje za eksplozivom, postavila osmatrače na krovove zgrada, digla helikoptere, a na ulicama su hiljade uniformisanih i policajaca u civilu, rekao je gradonačelnik Bil de Blasio.

U San Francisku će posmatrači prvi put kroz detektore metala, a broj policajaca će biti veći nego na ranijim paradama. Mere bezbednosti su tolike, da su se neke grupe gej aktivista odustale od parade, u znak protesta.

Policija u Čikagu kaže da je na paradu poslala 200 ljudi više nego obično, a organizatori da su udvostručili privatno obezbedjenje koje nagžauju, na 160 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar