najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Na Haitiju u uraganu stradalo oko 300 ljudi (FOTO)

Tajfun “Metju” je, prema najnovijim informacijama, odneo oko 300 žrtava na Haitiju, ali se očekuje da će taj broj rasti, dok je uragan oslabio u treću kategoriju dok se približava obali SAD.

Zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova u okrugu Les Kaje Emanuel Pjer izjavio je agenciji AP da su najmanje 283 osobe poginule u najteže pogodjenoj oblasti na jugozapadu zemlje.

Senator Erve Furkan izjavio je AFP-u da je u Južnom departmanu poginulo više od 300 ljudi.

Vlasti očekuju da će broj žrtava rasti kako lokalni zvaničnici u izolovanim područjima budu prijavljivali nove slučajeve.

Zvačničnici su posebno zabrinuti za departman Grand-Anse, gde veruju da ima mnogo žrtava i da je velika šteta napravljena.

“Pustoš je svuda. Svaka kuća je izgubila krov. Sve plantaže su uništene. Ovo je prvi put da vidimo ovako nešto”, rekao je gradonačelnik Kamp Perina, grada blizu luke Les Kaje na jugu ostrva.

Mnoge žrtve nadjene su kada je u četvrtak voda počela da se povlači na nekim mestima, dva dana pošto je uragan, s udarima vetra do 235 kilometara na sat, pogodio Haiti i primorao hiljade stanovnika da napuste domove.

Zvaničnici kažu da su hitno potrebne zalihe hrane i vode, pošto su uništeni mnogi usevi, bunari poplavljeni morskom vodom, a neka postrojenja za prečišćavanje vode uništena.

Vlada Haitija procenjuje da je neka vrsta pomoći potrebna za najmanje 350.000 ljudi.

Posle Haitija uragan je prešao u četvrtu kategoriju, ali je ponovo oslabio na putu ka Floridi, gde je proglašeno vanredno stanje i naredjena masovna evakuacija.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike