U trendu

Na hiljade migranata ulazi u Evropu „tajnim putevima“

Na hiljade migranata ulazi u Evropu slabo poznatim „tajnim“ putevima, nakon što su neke tranzitne države uvele strože kontrole na granici, objavio je u Institut za prekomorski razvoj (ODI).

Očekuje se da će ove godine sredozemnim rutama doći oko 330.000 migranata, ali broj zahteva za azilom mogao bi da dosegne 890.000, navodi ODI, vodeći britanski nezavisni institut za međunarodni razvoj i humanitarna pitanja.

Razlika od više od 500.000 „pokazuje da postoji veliki broj ljudi o čijem dolasku u Evropu znamo malo“, upozorava agencija. „Te izbeglice i migranti putuju u Evropu raznim ‘tajnim’ kanalima i sredstvima: neki preko kopna skriveni u vozilima, drugi avionima sa lažnim dokumentima ili ostaju nakon isteka vize“, navodi.

Samo trećina tih migranata su iz Sirije, a većina dolazi iz zemalja sa srednjim prihodima.

ODI poziva evropske vlade da povećaju saradnju i razviju više zakonitih puteva, kako bi mogle da prate kretanja izbeglica i migranata, upozoravajući da su mere odvraćanja i granične kontrole skupe i da su samo preusmerile izbjeglice i migrante na alternativne, „tajne“ puteve.

Prošle godine preko mora u Evropu je stiglo 1,1 milion ljudi, a 1,7 miliona zatražilo je azil, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.